Islak Hacim Nedir

Islak hacim ev, işyeri, avm’ler, hastane, okullarda sıklıkla kullanılan mutfak, banyo, duş ve tuvalet gibi iç mekanlardır. Bir yapıda bulunan mutfak, banyo, tuvalet, duş yerleri gibi içinde su bulunan hacimlere verilen genel adlandırma ıslak (yaş) hacimdir.

ıslak hacim nedir

Islak hacim ekipmanları‘na olan talebin artmasının temel faktörü Avrupa Birliği (AB) normları ve turizm sektörünün beklentilerin üzerinde yoğunluktan kaynaklanmaktadır.

Islak hacim, evin net alan ölçümüne katılabilir mi?

Evin net alanı; ıslak hacimleri, balkon ve terasları dahil bir evin süpürülebilir alanlarıdır.

Islak hacimlerin iç mekanlara verebileceği zararın önüne nasıl geçilir?

Suyun, yapıyı ve konforu tehdit etmesi engellenemez fakat yapılara suyun girmesi önlenebilir. Yapıların, her yönden gelebilecek suya veya neme karşı korunmaları için, yapı kabuğunun yüzeyinde yapılan işlemlere “su yalıtımı” denir.

Islak hacimlerde su yalıtımı nasıl yapılmalıdır?

Islak hacim WC Banyo su izolasyonu kesinlikle yapılması gereken bir uygulama olmasına rağmen pekçok müteahhit bundan kaçınmakta ve seramik kaplama ile (su geçirimsiz derz dolgusu kullanarak) su yalıtımını çözmeye çalışmaktadır.

Seramiklere ve şap katmanına kesinlikle güvenilmemelidir. Derz dolguları su geçirimsiz tipte seçilse de, seramiklerin porozitesi çok düşük ve su emiş oranları çok az olsa da altta doğru bir su izolasyonu uygulaması yapılmalıdır. Üstte yer alan seramik katmanı ve şap katmanı binanın deplasmanlarına göre çatlaklar oluşturabilmekte, derzler açılabilmektedir. Bu çatlaklar bir kere baş gösterdikten sonra suyun önünü kesmek daha da zor olmaktadır.

Islak hacimlerde su izolasyonu yapılması gereklidir. Fakat bunların da yanlış amaçlı olanları vardır. Akla gelen ilk soru şudur. Islak hacimlerde su izolasyonun hedefi, banyo tuvaletteki yüzey sularının alt kata geçmesini mi önlemektir yoksa sıhhi tesisattan kaçacak suları mı önlemektir, yoksa her ikisi de mi. Esas hedef tabii ki her ikisidedir.

Islak hacim katmanları farklı şekilde oluşturulduğunda farklı çözüm teknikleri ortaya çıkar. Bazı inşaatlarda ıslak hacimler düşük döşeme şeklinde teşkil edilir. Bu tip te, mevcut ıslak hacim döşeme üst kotu, daire içi döşemesinden düşüktür. Böylece sıhhi tesisat döşendikten sonra yapılacak bir şap dolgusu ile daire döşeme kotuna yaklaşılır. Bu sistemde düşük döşemenin hemen üstünde yapılacak bir su izolasyonu uygulaması ile hem seramiklerden sızacak suyun hem de sıhhi tesisattan kaçacak suyun alt kata geçmesi engellenir. Ayrıca seramiklerin çalışması ve derzlerinin açılması yüzünden şapın da su emmemesi isteniyorsa, şapa ayrı bir katman uygulama yapılabilir.

Düşük döşeme olmayan inşaatlarda sorunlar daha farklıdır. Genelde daire içinde tuğla duvarlar örülerek önce ıslak hacim odası teşkil edilir. Daha sonra içeride sıhhi tesisat döşenir ve şap atılır. Bu sistemde düşük döşeme olmadığı için daha yüksek bir kot elde edilir, daire içi döşeme üzeri şap teşkil edilirken bu kotlar yakalanmaya çalışılabilir. Ama bu sistemde esas soru su izolasyonunu şap üzerine mi yoksa betonarme döşeme üzerine mi yapmak? Sıhhi tesisat öncesi betonarme döşeme üzerinde yapmak çok daha sağlıklı olacaktır.

Nedeni, şap üzerine yaptığınızda su izolasyonu katmanı sadece seramik üstü yüzeysel suları tutmakta, sıhhi tesisattan oluşacak kaçakları engellememektedir.Tuğla duvarlar şapın etrafını sardığı için şap içindeki bir su, tuğla duvara değdiği yanak kısımlardan dışarı yönlenecek, tuğla duvarı ıslatarak duvar içinde yukarı doğru yükselecek ve dışta boyaları kabartacaktır. Betonarme döşeme üzerine izolasyon yapıldığı takdirde, havuzlama yapılarak tuğla duvar üzerine yapılacak kaba sıva üzerine de şap öncesi dönüleceği için, şap içine kaçacak su yan kısımlardan tuğla duvara geçemeyecektir.

Sıhhi tesisatçıların altta yapılacak izolasyona zarar vermesini engellemek de zor olmaktadır. Bunu gözden kaçırmayınız. Test yapmak her aşamada gereklidir.

Direk döşeme üzerinde su yalıtım yapılması sırasında dikkat edilecek bir başka husus ise, havuzlama tekniği şeklinde her kenarda izolasyonun dönebileceği sağlam bir elemanın olmasıdır. Örneğin tüm tuğla duvar kenarlarında sağlıklı şekilde su izolasyon katmanını döndürdünüz fakat kapı eşiğinde eğer hatıl betonu teşkil edilmemişse şap da atılmamış olduğundan bu tarafta dönülecek bir kısım yoktur. Yani ıslak hacim izolasyonu üzerinde toplanabilecek tüm suyu kapıdan koridora veriyorsunuz demektir. Betonarme hatıl betonlarının teras balkon detaylarında olduğu kadar ıslak hacim havuzlamaları için de ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz buradan.

Islak Hacim Ekipmanları Nelerdir?

El Kurutma Makinesi (el yüz kurutma makineleri, el kurutma cihazı, Veltia yeni nesil el kurutma), Kağıt Vericiler (klozet kağıtlığı, kağıt havluluk, WC kağıtlık), Sabun Verici (köpük verici, sıvı sabunluk, köpük verici), Armatürler (fotoselli musluk, aç kapa musluk, ara musluk, duş başlığı), Çöp Kovası (manuel kapak çöp kovalar, ağzı açık çöp kovası, pedallı çöp kovası, çatı kapak çöp kovaları), Klozet Fırçası, Kombi Sistemi, Engelli Aksesuarları (engelliler için tutunma barları, ayna, duş oturağı), Otel Ve Banyo Aksesuarları (küvet tutamağı, bornoz askılık, WC kağıtlık, sabunluk, raf havluluk, saç kurutma cihazı, makyaj aynası, bavulluk, küllük, çöp kovası), Kağıt, Kağıt, Paslanmaz Ve Genel Ekipmanlar (eyve, pisuar, klozet, rezervuar, duş teknesi, galoş, maske, bone dolapları, hijyen paspası)

Fiyat Teklif Formu Online Sipariş Ver